• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
29. březen 2024

Poslechněte si podcast: Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek

Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.

02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před dvěma dny 02:28

Hořcouka z Podkrkonoší

Nebylo to často, ale občas se v kuchyních místo babičky objevil dědeček. Tak to asi docházela pálenka. Jaké uměli dědečkové, ale i babičky v chalupách připravit, poví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Recept na jednu z nich samozřejmě nechybí.

Před třemi dny 02:56

Kynuté smetanové suky

Každý svatý měl v dobách našich babiček nějaký patronát. A svatý Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.

Před čtyřmi dny 02:44

Kachna v kyselým zelišti

O svatém Jiří jste asi většinou slyšeli. Tentokrát se dozvíte, že to byl svátek spojený nejen s hady štíry, ale třeba i s kachnou v kyselým zelišti. Jak ji připravit, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před pěti dny 02:23

Cukrátka sladová neboli cukrkandl

V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch. Jeho význam připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na cukrkand, který prodával na poutích.

Před šesti dny 02:11

Odvar kůry z dubu

V receptech našich babiček si připomene některé jarní úkony a rituály a také významné svátky. To vše ovlivňovalo dění v kuchyni, kde se nejen vařilo, ale i léčilo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na odvar z kůry z dubu.

Před týdnem 02:24

Koláč citronový podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

V dobách našich babiček nebylo koření z exotických zemí až tak mimořádné, jak se může zdát, a s citrusy to bylo podobně. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na citrónový koláč.

Před týdnem 02:23

Indická kořenná míšeninka podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové z roku 1895

I když je pro mnohé přelom 19. a 20. století pravěkem, už tehdy městské hospodyně znaly mnohé cizokrajné koření, třeba jako kurkumu. Nejen o jejím původu, ale také o využití při vaření povypráví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:09

Pepřenky hnědé podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlížíme do kořenek v městských kuchyních a nacházíme tam různé exotické koření. Například kardamom využijeme při přípravě pepřenek.

Před týdnem 02:36

Hnědá silná polívka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Víte, že už v 19. století znaly hospodyně vývary v kostce? Potvrzují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na silnou polévku podle Rettigové.

Před týdnem 02:58

Babiččina kuřata na paprice

V receptech našich babiček nahlížíme nejen do receptářů a starých kuchařek, ale i do dobového tisku. Tentokrát do Lidových novin z roku 1907. Tehdejší moudra Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření doplní receptem na kuřata na paprice.