Český rozhlas - Cestování
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Reportáže zahraničních zpravodajů: Tajemství popularity sevillanas je v tom, že je jednodušším a dostupnějším stylem flamenca

Jak se tancuje se dozvíte z Reportáží zahraničních zpravodajů. Hrad ve městě Angers ukrývá poklad, který ale není ani ze zlata ani z drahokamů, ale z látky, protože je to největší tapiserie na světě. Dánská farma na vánoční stromečky našla nové podnikatelské využití - je z ní největší stromové bludiště. Průvodkyní po několika zemích světa vám bude Lubica Bergmanová.

24:00

Český rozhlas - Cestování

Vydává: Český rozhlas

Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.

Web

Dnes 03:50

Zápisník zahraničních zpravodajů: Mezi Romy na Slovensku nečeká jen svrab a neštovice. Tamní osady se mění, předsudky ale zůstávají

Erika Dzuriková se otáčí v moderní kuchyni s veškerým komfortem, chystá na stůl občerstvení, večer je v kulturní domě zábava. I domek vypadá jako ze škatulky. Erika s manželem chodí do práce, nejstarší syn studuje na střední škole a chystá se do Spojených států. Je to rodina, které byste si ani nevšimli, kdyby ovšem nežili v romské osadě v Medzevu čtyřicet kilometrů od Košic.

Včera 03:01

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: V chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích

Hejnickou baziliku si prohlédneme i zevnitř.

Včera 03:00

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Hejnice a kamenný most

První zastavení v Hejnicích patří kamennému mostu přes řeku Smědou.

Včera 03:00

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Legenda o vzniku hejnické baziliky

Cestou z mostu k hejnické bazilice připomeneme legendu o vzniku tohoto poutního místa.

Včera 02:59

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Výlet na Obří sud

Navštívíme Obří sud, výletní místo nejen lázeňských hostů.

Včera 03:01

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Minerálka z Lázní Libverda

Z Hejnic není daleko do Lázní Libverda, kde ochutnáme tamní minerální pramen.

Včera 02:01

Křížem krajem: V Třinci se návštěvníkům otevřely dřevěnky z nejstarší kolonie pro pracovníky železáren

V Třinci na Borku zpřístupnili opravené dřevěnky, které v minulém století obývali dělníci železáren se svými rodinami. Původně jich bylo dvacet, dochovaly se dvě a z těch se stal originální skanzen. Roubenky jsou vybavené jako v době, kdy se v nich ještě žilo. Dnešní návštěvník může zjistit i to, na jak malém prostoru dokázaly žít rodiny často s mnoha dětmi.

Včera 03:54

Od Pradědu na Hanou: Z původní obce Slavkov na Libavsku zůstal stát jen kostel a bývalá škola

Osada Slavkov leží na náhorní plošině Oderských vrchů ve výšce těsně pod 600 metrů. Je to osada bezesporu horská, kde v minulosti převládalo větrné a drsné počasí. Patřily k ní však i daleké výhledy a čerstvý vzduch.

Včera 02:25

Křížem krajem: Návštěvníci Slezské Harty můžou opět využít vyhlídkové plavby

Lodní doprava na Slezské Hartě už zase začala vozit návštěvníky. Ve středu tam začala plavební sezóna. Kromě běžných vyhlídkových tras můžou lidé navštívit třeba tematické plavby. Správci lodní dopravy taky připravují nové trasy. Jednu z lodí navíc řídí místní rodák.

Včera 03:38

Zápisník zahraničních zpravodajů: Česká hudba, to je humor i melancholie v jednom, říká ředitel belgického festivalu

Belgické město Mechelen před pár dny ovládla česká hudba. V koncertních halách vystupovali světoznámí umělci jako zpěvačka a houslistka Iva Bittová či smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet, ale také vycházející hvězdy – mladí klavíristé. A nechyběla ani moravská cimbálovka. Ti všichni do Mechelenu vyrazili v rámci Českého týdne, který je součástí hudebního festivalu Lunalia.