Dvacet minut Radiožurnálu
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: Žijeme déle, studujeme déle. Zvyšování věku pro odchod do důchodu se nevyhneme, míní ekonom

Zástupci koalice i opozice se ve čtvrtek na jednání svolaném prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu navyšovat. „Setkání bylo o tom se dohodnout na základních principech diskuse, která bude pokračovat i do budoucnosti. Základními principy je mít dobrou vůli hledat správné společné řešení,“ vysvětluje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ekonom a poradce prezidenta Pavla David Marek.

23:35

Dvacet minut Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Autorský rozhovor jeden na jednoho s aktéry klíčových událostí veřejného dění.

Web

Včera 23:44

Jan Dusík: Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout

Je takzvaný Green Deal v současné podobě politicky obhajitelný? Máme vzhledem k rychlejšímu tempu oteplování prostor k jeho zmírňování? A dokážeme se důsledkům globální klimatické změny přizpůsobit? Vladimír Kroc se ptal Jana Dusíka, nově jmenovaného zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi.

Před dvěma dny 23:26

Organizátoři olympijských her se připravují i na dronové útoky. Systémy ještě testují, říká Kejval

Jsou pořadatelé mezinárodních sportovních událostí schopni v dnešních podmínkách zajistit bezpečnost sportovců a diváků? Dokáží si v tomto směru poradit organizátoři letních olympijských her v Paříži? „Jsou připraveni na různou pouliční kriminalitu, ale i na sofistikované dronové útoky. Testují se nové systémy,“ popisuje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Před třemi dny 23:52

Paliativní péče a eutanázie jsou spojené nádoby. Zákon o nich však musí být přísný, říká senátorka

Je vhodná chvíle otevřít debatu o přípustnosti eutanázie. Jak zajistit, aby asistovaná smrt nemohla být zneužita. Proč dosud nemáme zákon o paliativní péči? Vladimír Kroc se zeptal senátorky za hnutí ANO a lékařky Věra Procházkové.

Před čtyřmi dny 24:35

Čtyři není dost. Jako slabinu Ústavního soudu vnímám malé zastoupení žen, kritizuje Zámečníková

Prezident navrhuje na doplnění Ústavního soudu právníka a sociologa Jiřího Přibáně a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška. Je sestava ústavních soudců podle všech hledisek vyrovnaná? „V justici je asi 60 procent žen, ale na Ústavním soudu máme čtyři ženy, což je, pokud počítám správně, necelých 27 procent,“ vysvětluje svou kritiku malého zastoupení žen Marie Zámečníková z Katedry ústavního práva a politologie Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje Vladimír Kroc.

Před pěti dny 23:31

Karel Havlíček: Když chce vláda prosadit změny silou, postrádá Hrad smysl. Vraťme téma do Sněmovny

Hnutí ANO se odmítlo nadále účastnit nadstranických diskusí o penzijní reformě. Má vlastní recept na důchodovou reformu? Proč ho chce prozradit, teprve až bude ve vládě? A proč už o tomto celospolečensky významném tématu odmítá jednat s prezidentem a současnou vládní koalicí? Vladimír Kroc se zeptal prvního místopředsedy hnutí ANO a místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka.

Před týdnem 23:46

Babyboxy mají opodstatnění. Chybí ale péče o ženy, které se rozhodly dítě odložit, míní psycholožka

Do českých babyboxů bylo za 19 let jejich existence odloženo přes 260 dětí. Dokazuje to, že projekt babyboxů je užitečný a správný? Co vede matky, aby odložily čerstvě narozené dítě? Jak velkým traumatem to pro odložené děti může být? A mohla by současné babyboxy nahradit možnost anonymních utajených porodů, jak Česku doporučuje Výbor OSN? Tomáš Pancíř se ptal klinické psycholožky a psychoterapeutky z organizace Úsměv mámy Renaty Banášové.

Před týdnem 23:44

Michálek: Nevedeme si špatně, ale do ekonomiky by se měl vrátit optimismus. Je třeba ji rozhýbat

Piráti ve čtvrtek představili návrh dvaceti bodů, kterými chtějí rozhýbat českou ekonomiku. Co konkrétně přináší? Mají se čtyřmi poslanci dostatečnou sílu, aby své návrhy prosadili? A nejedná se spíše jen o marketing a součást předvolební kampaně? Tomáš Pancíř se ptal Jakuba Michálka, předsedy poslaneckého klubu Pirátské strany, která s návodem na oživení ekonomiky přišla.

Před týdnem 23:41

Viktor Daněk: Česko opět hraje nad svou váhu. Pomoc Ukrajině protlačilo i na summit lídrů EU

V Bruselu dnes večer začíná mimořádný summit šéfů členských států EU. Shodnou se jeho účastníci na další podpoře Ukrajiny? Jak se postaví k situaci na Blízkém východě? Co by měla udělat EU, aby zvýšila svou ekonomickou konkurenceschopnost? A ovlivní průběh a výsledky aktuálního summitu to, že do voleb do Evropského parlamentu zbývají necelé dva měsíce? Tomáš Pancíř se zeptal zástupce ředitele výzkumného institutu Europeum a bývalého zpravodaje ČRo v Bruselu Viktora Daňka.

Před týdnem 24:12

„Pálí nás to samé.“ Premiérův bezpečnostní poradce Pojar popisuje detaily jednání v Bílém domě

Hlavními tématy setkání českého premiéra Petra Fialy (ODS) s americkým prezidentem Joem Bidenem byly válka na Ukrajině či situace na Blízkém východě. Řeč byla ale například i o spolupráci v jaderné energetice. Vzájemné vztahy by podle vládního poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara neměly ovlivnit ani nadcházející americké volby. „Nevšiml jsem si, že by se někdo nudil,“ popisuje Pojar v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu jednání v Bílém domě. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před týdnem 23:35

Izrael na Írán nemůže nezareagovat. Víkendový útok ale mohl vyprovokovat, míní expert Tureček

USA, evropské země, OSN, ale také Rusko vyzývají k uklidnění situace na Blízkém východě. Opakují se výzvy jak směrem k Íránu, tak směrem k Izraeli, aby dál neeskalovaly situaci. O uplynulém víkendu Írán vyslal přes 300 dronů a raket proti Izraeli. „Od okamžité odvety odrazují dva silné prvky: íránský útok nezpůsobil žádné větší škody a tlak mezinárodního společenství,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity.