Hobby magazín
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Živý plot může být opadavý, neopadavý i barevný. Základem je ale vždy pravidelné zastřihování

Nejpřirozenější plot kolem zahrady je ten živý. Jaké keře ale vybrat a jak plot udržovat, aby zelená stěna pořád dobře vypadala a plnila svoji funkci? Pro každého začátečníka je základem rada odborníka.

03:06

Hobby magazín

Vydává: Český rozhlas

Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

Web

Včera 03:20

Domácí kávovar potřebuje pravidelnou péči, jinak si dobrou kávu doma nepřipravíte

Domácí kávovary dnes umí úplné divy, takže kdo není vyznavačem kavárenské kultury, může si kvalitní kávu a kávové nápoje připravit i doma. Jako všechny domácí pomocníci však i moderní kávovary potřebují náležitou údržbu. Pokud ji zanedbáte, budete pít patoky.

Před třemi dny 03:02

Juka pokvete celé léto, na zahradě působí exoticky

Pochází z Mexika a Střední Ameriky, jako okrasná rostlina se juka pěstuje také v Česku. Patří mezi léčivé rostliny, silně pročišťuje.

Před pěti dny 02:28

Zahradní traktůrek z velké jarní soutěže Českého rozhlasu už zná majitele! Putuje do Koutů

Vítězem velké jarní soutěže roku 2024 a šťastným majitelem zahradního traktůrku VARI se stal Radek Šulc z Koutů na Chrudimsku.

Před pěti dny 02:30

Kočka sphynx není vhodná pro každého alergika, i když je bez chlupů

Kočka sphynx je bez srsti, proto se jí také přezdívá nahatka nebo naháč. Její podoba způsobuje kontroverze. Jedna strana ji miluje, druhá nesnáší. A pozor! I když nemá chlupy, není to kočka vhodná pro každého alergika. Záleží na druhu alergie.

Před šesti dny 03:26

Solární a fotovoltaické panely jsou hitem. Opravdu se vyplatí a víte, jak o ně pečovat?

Solární panely na ohřev vody, fotovoltaické panely na výrobu elektrické energie a tepelná čerpadla jsou skloňovány snad ve všech pádech. K jejich instalaci i na soukromé domy pomáhají nejrůznější dotace. Od Nové zelené úsporám a po nejnovější Oprav dům po babičce. Opravdu mají tak velký přínos?

Před týdnem 03:11

Při výběru oken jsou důležité tři parametry. Zajistit by je měl výrobce, nebo kvalitní dodavatel

Ušetřit až 30 procent energie na vytápění mohou kvalitní okna. Jak okna vybírat? Jsou lepší plastová, dřevěná nebo hliníková?

Před týdnem 03:22

Při výběru zahradní techniky záleží na velikosti pozemku i na tom, jak jej chceme obhospodařovat

Rozhodnutí pořídit si zahradní pomocníky, ať již k sečení či k údržbě zahrádky, a obhospodařování záhonů, patří mezi ta, která nás mohou stát nemalé prostředky. Proto stojí zato se zamyslet, na jaké prostory chceme pořizovanou techniku používat, co by ji mělo pohánět, a také, jak chceme naše zahrady či pozemky obhospodařovat.

Před týdnem 03:06

Jarní svod loveckých psů chovatelům ukáže, jestli je pes vhodný pro chov a účast na výstavách

Ohaři, jezevčíci, teriéři, ale i další plemena loveckých psů teď na jaře mohou absolvovat takzvaný jarní svod. Rozhodčí posoudí, zda je pes vhodný pro chov a účast na výstavách. Kontroluje zuby, výšku, oko a u psů varlata.

Před týdnem 03:24

Jaká voda je pro bazény nejvhodnější a jak často pouštět filtraci?

Konečně je teplo a možná už začínáte stavět nadzemní bazény, případně je kupovat a přemýšlet nad tím, jakou vodou je napustíte. Ze studny? Vrtu? Vodovodního řadu? Nebo si necháte vodu přivézt přímo v cisterně z vodárny? Jaká voda je pro bazény nejvhodnější?