Hovory
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: A studio Rubín je teď divadlo zaměřené na autorské inscenace, říká jeho umělecká šéfka Fričová

Když dramaturgyně Dagmar Fričová dostala nabídku, aby se zúčastnila výběrového řízení na uměleckou šéfku pražského A studia Rubín, rozhodla se, že napíše nekompromisní koncepci. Nebrala vůbec do úvahy to, co se v divadle dosud hrálo, a napsala vizi, jak by divadlo mohlo vypadat pod jejím vedením. Nazvala ji Koncepce divadla mého srdce.

23:51

Hovory

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s osobností, která má zajímavý osobní i profesní život a názory. Hosty pořadu jsou respektované, ne nutně mediálně známé tváře všech oblastí společnosti.  

Web

Před třemi dny 24:01

O záměně pacientek na Bulovce musíme vědět víc, nabádá etik Marek Orko Vácha

Záměna dvou pacientek-cizinek na gynekologii Fakultní nemocnice Bulovka je sice uzavřena potrestáním viníků, ve skutečnosti o tom podle bioetika a římskokatolického kněze Marka Orko Váchy vlastně nic nevíme. „Vždy, když se podobná chyba v nemocnici stane, musíme jít třemi důležitými kroky, jeden za druhým. Nejdůležitější a nejrychlejší krok je sdělit to pacientovi a omluvit se, což se stalo,“ říká.

Před čtyřmi dny 23:58

Máme nástroj na učení robotů bez psaní počítačových kódů, prozrazuje Mejdrechová z RoboTwin

„Naše zařízení je zjednodušeně nástroj na učení robotů. Lidé tak teď můžou programovat roboty bez psaní kódů – stačí ukázat pohyb, který chci, aby robot po mně zopakoval. Zařízení pohyb zaznamená a vygeneruje program pro toho robota, tak, aby se hýbal stejně, jak mu bylo ukázáno,“ popisuje zakladatelka start-upu RoboTwin Megi Mejdrechová v pořadu Hovory s inovátory.

Před pěti dny 23:54

Píšu s vášní a uhranutím. Ale jen o lidech, kteří mi změnili život, říká spisovatel Hošek

Za publikační činností vysokoškolského profesora Pavla Hoška, autora mnoha knih o zajímavých osobnostech, je léty prověřená vědecká erudice, ale také silné emocionální nasazení. Ctí fakta, ale vnímá je i srdcem.

Před šesti dny 24:40

Kratochvíl alias Krutý krtek: Umlčené hlasy? Dáváme slovo těm, kteří před Putinem neohýbají hřbet

Divadelník Karel Kratochvíl založil a jménem Krutý krtek pojmenoval takzvané společensky užitečné divadlo. Svým nejnovějším projektem Umlčené hlasy chtějí dát slovo politickým vězňům v Rusku. Víc více než pravdy o povaze Putinova režimu je zajímají slova těch, kdo jim trpí. „Ruský režim je perzekvuje z nějakého důvodu – jsou pro ně nebezpeční,“ vysvětluje.

Před týdnem 22:14

Když jsem vařil pro indonéskou prezidentku, měla osobního ochutnávače, vzpomíná šéfkuchař Pípal

„Je hezké vařit pro Michaela Douglase, Roberta De Nira nebo Michaela Jacksona, ale je to jako třešnička na dortu. Restauraci stejně děláte pro lidi, kteří do ní chodí denně,“ říká šéfkuchař Jan Pípal. Byl i osobním kuchařem indonéské prezidentky.

Před týdnem 23:31

Polárník a cestovatel Horký: Česká stanice na Antarktidě je nádherně útulná a má plno vychytávek

Polárník a režisér Petr Horký byl na třech pólech planety: severním, jižním i na pólu chladu, který je na Sibiři. Ani ne po dvou letech se ale neplánovaně na Antarktidu vrátil. „Česká televize chtěla točit film o činnosti vědců na Antarktidě, ale režisér, který to měl točit, zjistil, že se tam nevydá. Takže mi ČT i vedení Českého antarktického výzkumného programu na Masarykově univerzitě nabídlo, jestli bych to nepřevzal – a já to, s velikou hrdostí a radostí, udělal.“

Sezóna 2Epizoda 4Před týdnem 23:59

Vždy jsem chtěl pomáhat, ale tak, aby to mělo společenský dopad, říká Procházka z platformy Donio

Zakladatel dárcovské platformy Donio tvrdí, že vždy chtěl pomáhat. „Ale chtěl jsem pomáhat hodně, respektive tak, aby to mělo velký společenský dopad. Už dřív jsem jezdil do domovů pro děti, za seniory, ale trochu mě trápilo, že na dobrovolnické bázi mohu pomoct jen jednomu, maximálně dvěma lidem měsíčně – potřebovaly to ale stovky.“

Před týdnem 24:00

Producentka Kristl: Mádlův film Vlny vzbudí na Slovensku zřejmě velmi silné reakce. Víc než u nás

Filmová producentka Monika Kristl aktuálně pracuje na postprodukci nového snímku režiséra Jiřího Mádla Vlny, natočeného na motivy skutečných událostí z historie Československého rozhlasu. Odehrává se v období kolem roku 1968 v rozhlasové zahraniční redakci a vypráví o novinářích, kteří „bojují“ s tajnými službami.

Před týdnem 22:59

Psychiatr: Neúspěch u přijímaček mají rodiče za katastrofu. Buďte raději s dítětem a moc nemudrujte

Je po přijímačkách na střední školy a začalo čekání na výsledky, a to až do 15. května. Dětský psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe radí, že to je přesně ten čas, kdybyste měli potomka i sebe uklidnit. „Důležité je dětem říkat, že si už nemá cenu něco vyčítat, udělali pro to maximum. Nikdo navíc neví, jestli nakonec bude na střední školu přijatý, nebo nebude. Rodiče by si měli v úvahách o jejich budoucnosti nechat i zadní vrátka, kdyby to náhodou nevyšlo,“ nabádá.

Před 2 týdny 22:20

Cukrář vyrábí šperky stejně jako zlatník. Nám ale zůstává jen ta fotka na sítích, říká mistr Skála

„Je nás málo. Většinou ani nehledám mezi čerstvě vyučenými cukráři, kteří nejsou motivovaní k práci. Raději sahám po nevyučeném nadšenci, který do práce chodí rád a rád se učí novým věcem. Tím ale nechci říct, že jsou cukrářské školy snad špatné – je jich ale hodně a nemají pro své žáky dostatek pořádné praxe,“ říká v pořadu Hovory mistr cukrář Lukáš Skála.