Středočeská setkání
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Pro přírodu je nejlepší líný zahradník, říká ekolog Petr Dobrý z Černých Voděrad

Petr Dobrý prožil své dětství a mládí v pražském paneláku. Přesto ho to odjakživa táhlo do přírody. Když se pak přestěhoval do Černých Voděrad na Praze-východ, začal v přírodě nejenom žít, ale také ji chránit. U svého domu založil přírodní zahradu a také firmu Zelená domácnost. A jak se k přírodě chovat šetrně a ohleduplně, učí dnes i ostatní.

21:47

Středočeská setkání

Vydává: Český rozhlas

Pojďte spolu s námi poznat zajímavé Středočechy. Jejich příběhy, profese, zážitky i splněné sny.

Web

Před šesti dny 24:16

Desky mají měkký zvuk. Víc lahodí uchu, říká největší výrobce vinylů na světě Zdeněk Pelc

Jednu dobu se zdálo, že gramofonovým deskám už definitivně odzvonilo. Společnost GZ Media z Loděnice u Berouna přesto jejich výrobu nevzdala. A udělala dobře. Výroba vinylových desek je poslední desetiletí opět na vzestupu a svoji hudbu vydávají na gramodeskách největší hvězdy současné hudební scény. A to majitele firmy GZ Media Zdeňka Pelce opravdu těší.

Před 2 týdny 23:02

Původně šlo jen o investici. Dnes zámek Liteň díky novým majitelům znovu žije a vítá návštěvníky

Zámek Liteň u Berouna byl svého času krásné letní sídlo, do kterého se sjížděli významní představitelé uměleckého světa. Mimo jiné i proto, že tam žila slavná operní pěvkyně Jarmila Novotná. Že jste o ní nikdy neslyšeli? To ani současná majitelka zámku Ivana Leidlová, když s manželem nemovitost kupovala. Pak se ale všechno změnilo.

Před 3 týdny 24:50

Baví mě prožít s lidmi část jejich života. Fotka je až na druhém místě, říká fotograf Michael Hanke

Fotograf původem z Kladna Michael Hanke pochází z fotografické a umělecké rodiny. Sám přitom začal fotit až ve čtyřiceti letech. Brzy získal prestižní ocenění v soutěži Czech Press Photo a potom dokonce dvakrát uspěl i ve světovém soutěži World Press Photo. Sám přitom říká, že nejdůležitější je pro něj prožít s lidmi, které na svých snímcích zachycuje, kus jejich života. Samotná fotka je pro něj až na druhém místě.