Český rozhlas - Zdraví
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Forenzní psychologie: Výkon trestu

V čem spočívá práce psychologů a psycholožek s odsouzenými? Na co se odborný personál nejvíc zaměřuje? Hostem podcastu Forenzní psychologie je opět Václav Jiřička. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří BenákDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

27:34

Český rozhlas - Zdraví

Vydává: Český rozhlas

Tipy a rady, jak pečovat o sebe i své blízké.

Web

Před dvěma dny 39:27

Balanc: Moderní láska: Nemám ráda, když se mě muži snaží převtipnit, říká autorka Historek z Tinderu

První rande může být plné nervozity, leckomu připomíná pracovní pohovor. Většina lidí se shoduje, že je dobré být sám sebou. Když jsou lidé uvolnění, vtipkují, sdílí, co je těší, pravděpodobně to druhého zaujme. Není od věci se zaměřit taky na vyváženost, když se snažíte někoho oslnit, nejspíše to nebude fungovat. Zajímáte se o sebe oba? V podcastu Moderní láska jsme na téma první rande zpovídali stand up komičku a spisovatelku Lucii Macháčkovou.

Před třemi dny 28:21

Zdravíčko: Usmívá se a přitom s vámi manipuluje. Pasivní agrese je toxická, nastavte hranice, radí terapeutka

Známe to všichni. Někam přijdeme a narazíme na člověka, který se tváří tak jedovatě, že okamžitě otráví všechno kolem. Od takového jedince rychle pryč. Někdy to ale nejde. S toxickým člověkem žijeme, setkáváme se s ním v kolektivu. Toxicita v dnešním slova smyslu navíc není jenom zjevná otravnost, ale i promyšlená a skrytá agresivita.

Před čtyřmi dny 32:58

Moci bez nemoci: Geny BRCA 1 a BRCA 2 znamenají zvýšené riziko rakoviny. Vyšší záchyt - rychlejší léčba

Geny BRCA 1 a BRCA 2. Pokud zdědíme některý z těchto genů, znamená to celoživotně zvýšené riziko vzniku rakoviny, především prsu a vaječníků. Novinkou je vyšší záchyt žen takto geneticky zatížených a možnost úspěšnější a rychleji započaté léčby. Pozvání Šárky Volemanové přijal MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., onkogynekolog Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře a také paní Eva, která je nositelkou jedné ze zmíněných genetických mutací.

Před šesti dny 29:29

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Bolesti hlavy bez zjevných příčin? Udělejte si příznakový deník, radí doktorka Cajthamlová

Primární bolesti hlavy nemají konkrétní příčinu. Nejznámější je asi migréna. Vyprovokovat ji může v podstatě cokoli. Spouštěčem může být dobře uleželý sýr, červené víno nebo glutamát, hojně používaný v asijských jídlech a instantních polévkách.

Před šesti dny 11:13

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Jak vařit odlehčeně? A jaké jsou největší nástrahy české kuchyně?

Kterým surovinám se vyhnout, když se snažíme zhubnout? Jak je nahradit? Stačí se inspirovat středomořskou kuchyní? Pomůže, když nahradíme cukr medem? Je vhodné vynechávat maso? Co když rádi pečeme? Je potřeba jídelníček odlehčovat, i když nepotřebujeme hubnout? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před šesti dny 22:21

Forenzní psychologie: Propuštění

U kterých pachatelů dochází nejčastěji k nápravě? Kdy vznikla Asociace forenzních psychologů Čech, Moravy a Slezska a kdo jsou její členky a členové? Na otázky Kateřiny Rathouské potřetí odpovídá vedoucí psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří Flossmann, Jiří BenákDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Před týdnem 25:36

Lékárna: Možnosti diagnostiky a léčby kožních melanomů

S primářkou kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Yvettou Vantuchovou probereme téma kožních melanomů. Jaké možnosti diagnostiky a léčby v současné době medicína má? A je nějaký spolehlivý druh prevence?

Před týdnem 21:29

Zdravíčko: Káva zvyšuje účinek léků na bolest. V kombinaci s přípravky na osteoporózu má ale efekt opačný

Farmaceut Josef Suchopár už v magazínu Zdravíčko připomněl, že čaje a ovocné šťávy nejsou vhodné k zapíjení léků. Čaj, černý i zelený, účinky léčiv tlumí. Naopak džus, zvlášť grapefruitový a pomelový, účinky nebezpečně zvyšuje. Tablety bychom proto měli zapíjet jen čistou vodou. A co třeba káva?

Před týdnem 48:47

Pochlap se: Pro umělce není nejlepší mít hypotéku a přemýšlet o ekonomickém úspěchu, říká zpěvák Marcell

Hostem Pochlap se byl zpěvák a lékař Marcell, který obdržel Cenu fanoušků na letošních Andělech. Moderátor Václav Rouček se s ním bavil o tom, jak náročné bylo studovat medicínu, jak se dostal k hudbě a jak se mu daří rozjíždět kariéru po třicítce.

Před týdnem 35:05

Moci bez nemoci: Opakované potraty. Díky spolupráci gynekologů a imunologů se ženám daří donosit zdravé dítě

Opakované potraty. Díky exkluzivní spolupráci gynekologů a imunologů se daří ženám po opakovaných potratech donosit a porodit zdravé dítě. Svůj příběh přijde vyprávět Tereza, která se i přes nepřízeň osudu díky spolupráci lékařů stala maminkou malého Jakuba. Pozvání přijali: doc. Michal Koucký, vedoucí lékař Perinatologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie a Ivana Šetinová, vedoucí lékařka ambulancí Centra prevence a léčby poruch imunity IMMUNIA.