• Podcasty
  • Český rozhlas - Životní styl
Český rozhlas - Životní styl
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Studovna: Na medicíně se mi líbí pestrost a stres, říká vítěz Peče celá země a medik Vojtěch Vrtiška

„Líbí se mi ta pestrost a to, že vám odhaluje nové poznatky a věci, které byste si jinak ani nedokázali představit, a do jisté míry se mi líbí i ten stres,” říká vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška o studiu medicíny. Jak se mladému medikovi daří spojovat studium a cukrařinu?

26:09

Český rozhlas - Životní styl

Vydává: Český rozhlas

O životě, cestování, módě, zdravém životním stylu a ještě něco navíc.

Web

Včera 23:53

Hobby magazín speciál: Cukernatění neboli krystalizace je známkou kvality medu

Jak zdůrazňuje Stanislav Volf z klatovské okresní organizace Českého svazu včelařů, krystalizuje každý med. Podle druhu některý med krystalizuje dřív, jiný později.

Včera 03:13

Hobby magazín: Domácí kávovar potřebuje pravidelnou péči, jinak si dobrou kávu doma nepřipravíte

Domácí kávovary dnes umí úplné divy, takže kdo není vyznavačem kavárenské kultury, může si kvalitní kávu a kávové nápoje připravit i doma. Jako všechny domácí pomocníci však i moderní kávovary potřebují náležitou údržbu. Pokud ji zanedbáte, budete pít patoky.

Před dvěma dny 30:07

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Doporučení nejdřív zhubněte, a pak přijďte s bolestí kloubů, už dnes nefunguje, říká lékařka

Bolesti kolen jsou velmi široké a složité téma, stejně tak, jako je složitý samotný kolenní kloub. Často ho přetěžujeme. Proč vadí víc chůze ze schodů než do schodů? Co je to skokanské koleno?

Před dvěma dny 18:32

Radioporadna: Chlebíčkové inspirace: Použijte pečené maso, nakládané ryby i smaženou cibulku

Typicky české obložené chlebíčky vymyslel rodák z Ústí nad Orlicí Jan Paukert. Známá je historka o tom, jak příteli známého lahůdkáře Janu Skramlíkovi nevyhovovaly drobné jednohubky. Požádal Paukerta o něco aspoň na tři kousnutí, aby se člověk nasytil. A chlebíček byl na světě.

Před dvěma dny 02:42

Zahrádkářské tipy: Plot jedovatější než soused. Který keř je jedovatý jen lehce a který významně?

Živý plot z jedovatých keřů, to zní jako protimluv. Ale pravdou je, že do takzvaných živých plotů občas vysazujeme keře, jejichž plody bychom rozhodně neměli ochutnávat. Většina z nich nechutná ani ptákům. Jedovatost souseda se mnohdy dá potlačit zjištěním, že máme nějaké společné zájmy. Nad jedovatostí keřů vyzrajeme tím, že o nich budeme mít dostatek informací. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Před dvěma dny 11:36

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Diabetes 2. typu. Co je dobré změnit kromě omezení sacharidů?

V čem se liší strava diabetika 2. typu od běžné populace? V čem spočívá léčba? Jak jsou na tom potraviny z různých dia koutků v supermarketech? Jsou některé přílohy pro diabetiky vhodnější? Které potraviny mohou být fajn tipem? Je něco kromě stravy, co mi může pomoci? Existují potraviny, které snižují hladinu cukru v krvi?

Před dvěma dny 16:27

Forenzní psychologie: Stalking

Co všechno zahrnuje stalking? A jak by se měl zachovat člověk, kterého někdo pronásleduje? Hovoří psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Čírtková. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: David Dibelka, Jiří BenákDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Před třemi dny 24:12

Studovna: Ze studentky laureátkou Nobelovky pro juniory. Dominika Burešová ukazuje, že bakalář může dělat vědu

„Do prostředí logických soutěží jsem utíkala už od druháku a více lidí mě přesvědčovalo, ať tu matematickou nebo informatickou kariéru zkusím, tak jsem tomu dala šanci,” říká Dominika Burešová, která odešla ze 4. ročníku práv a začala studium na ČVUT. Co jí přineslo ocenění přezdívané Nobelovka pro juniory a čemu se věnuje dnes?

Před třemi dny 25:38

Vlna: Seznamovací aplikace jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Nacházíme partnery nebo partnerky online častěji

Před 230 lety vyšel v Česku první seznamovací inzerát. Dnes už se sice skrze tisk příliš neseznamujeme, ale média využíváme pořád, a to hlavně ta sociální. Prostřednictvím seznamovacích aplikací hledáme vztahy, lásku, přátelství nebo třeba jen sex na jednu noc. Požadavky na naše potenciální partnery nebo partnerky jsou v mnohém stejné, ale v řadě věcí se liší. Mnohdy si o ně ale taky neumíme říct.

Před třemi dny 21:00

Radioporadna: České ZUŠ nemají v Evropě konkurenci. V květnu otevírají dveře novým talentům

Základní umělecké školství v České republice nemá v Evropě s výjimkou Slováků konkurenci. Přestože žáci chodí do „ZUŠky“ odpoledne po běžném vyučování, škola má vzdělávací program, žáci dostávají vysvědčení a dělají i postupové zkoušky, na základě kterých mohou pokračovat dál.