• Podcasty
  • Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů
Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: Společně za tím, co nás přesahuje. O hinduistickém obřadu ve Váránasí i pohřbu Karla Čapka

Z mladých chlapců se stávají dospělí muži, z mladých dívek dospělé ženy, nebo třeba z branců vojáci. Podobné změny životního stavu zpravidla doprovázejí takzvané iniciační rituály, někdy velmi bolestivé, ba dokonce i krvavé. S Martinem Rychlíkem a Martinem Soukupem se vypravíme do indického svatého města Váránasí na hinduistický obřad posledního rozloučení. Ale vrátíme se také do českého historie a poslechneme si rovněž poslední rozloučení se spisovatelem Karlem Čapkem.

24:52

Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů

Vydává: Český rozhlas

Námluvy, manželství, tanec, zdobení těla, používání peněz, pojmenování dětí... To jsou fenomény, které sdílejí všichni lidé napříč místem a časem. Ukazujeme pestrost kultur či etnik, ale zároveň i to, co je přes všechny tyto rozdíly všem lidem společné. To jsou Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů.

Web

Před dvěma dny 23:55

Říše znaků. O původu jazyka i jeho zániku. Kde se mluví jazykem tok pisin?

Zatajte dech a začněte mluvit. Zní to nenápadně, ale schopnost záměrně zastavit dýchání stála u zrodu řeči. Co mezi sebou začali lidé artikulovaně hovořit, vytvořili okolo šesti až sedmi tisíců různých jazyků. Martin Rychlík a Martin Soukup mluví o tom, proč si někteří vesničané spolu nepopovídají, i když spolu sousedí. Dozvíte se, jak Bedřich Hrozný rozluštil prastaré chetitské písmo, uslyšíte úryvek z Bible v papuánském jazyce tok pisin a dojde i na mluvu v českých zemích.

Před týdnem 23:45

Zázračné byliny, obávané jedy a české zahrádky! Kde se používají bylinky místo obvazů?

Jedna bylina léčí. Druhá mění vědomí a způsobuje halucinace. Třetí dokonce zabíjí. Rozmanitost přírody si uvědomují kultury po celém světě, a proto se jí snaží co nejlépe porozumět a s jejími dary naložit po svém. Martin Rychlík a Martin Soukup zjišťují, kde se používají bylinky jako obvazy pro zahojení ran, proč se tak velké oblibě těší nápoj ayahuasca, z jakého důvodu Papuánci nepovažují kasuára za ptáka a dojde i na nesmrtelný fenomén zahrádkářství.

Před 3 týdny 22:58

Sůl nad zlato. O různých podobách majetku a bohatství

Všechny kultury na světě znají osobní vlastnictví - menších, ale i těch větších a hodnotnějších věcí. Majetek ale poměřují různými způsoby. Co jiný kraj, to jiná pravidla toho, co někdo může považovat za své. Někde jsou to auta, domy, byty, jinde třeba bumerangy, mýty nebo tetovací vzory. Martin Rychlík a Martin Soukup o tom, co vše lze vlastnit a zda ve všech kulturách existují majetkové rozdíly. Vypravíme se na aukci dobytka v Brazílii a vzpomene na vyvlastňování majetku.

21. březen 2024 23:55

Bez tetování nejsou koláče. O zdobení těl i iniciačních rituálech

Tetování po celém těle, piercingy v uších, nose či na intimních místech. Své tělo si zdobí lidé po celém světě a dělají tak všemožnými, často i bolestivými způsoby. A zatímco my se chceme spíš zkrášlit a působit hezky na druhé, pro jiná etnika znamená tetování nebo propichování různých častí těla iniciační rituál. O tom, proč si tak rádi různými způsoby měníme naše těla, budou Martin Rychlík a Martin Soukup mluvit s Marií König Dudziakovou, expertkou na tetování a cyberpunk.

14. březen 2024 25:13

Naučte se počítat jako Papuánci! Matematika v různých místech světa

Počítání v různých podobách a s různou mírou přesnosti doprovází kultury po celém světě. Martin Rychlík a Martin Soukup budou mluvit nejen o tom, jak různá etnika na světě sčítají, odčítají, násobí a dělí, ale také o pokroku, kterého lidstvo díky znalosti matematiky dosáhlo. Vypravíme se mezi Kapauky do Západní Nové Guineje, ale i do švýcarského centra jaderného výzkumu známé jako CERN. A naučíte se také počítat do pěti. Papuánsky.

7. březen 2024 25:09

Jak se hraje na luk? Hudba napříč světadíly

Lidé po celém světě si život zpříjemňují hudbou. Nechají se unášet emocemi, které v nich vyvolává, nehledě na to, zda ji poslouchají při rituálních obřadech, nebo na koncertě ve sportovní hale. Martin Rychlík a Martin Soukup promluví o pestrosti, kterou se může rozeznít hudba napříč světadíly. Uslyšíte hrát původní obyvatele Austrálie na bumerangy i africké Kungy na tětivy svých luků. Dozvíte se, jaké české interprety si nejvíce oblíbili Papuánci z kmene Nungon.

29. únor 2024 25:20

Jmenuji se, tedy jsem! Když máme jméno, stáváme se zkrátka někým

Od Kopčema přes Jakuba po Elišku. Jména si dávali lidé už v pravěku. Sice neznáme jméno toho, kdo jako první rozdělal oheň, ale potřeba nějak si mezi sebou říkat, je vlastní lidem všech dob a všech kontinentů. Když máte jméno, stáváte se zkrátka někým. Jak si říkají Papuánci, Indiáni, ale také my, Češi? Jaroslav Foglar v archivní nahrávce vzpomene na vznik jeho skautské přezdívky Jestřáb a zazní i jedno nezvyklé jméno potomka podnikatele Elona Muska.

22. únor 2024 25:04

Mohou muži rodit? O porodech a kojení v různých zemích světa

Vleže, ve stoje u kůlu, za přítomnosti otce nebo na samotce. Lidstvo svou pestrostí překvapí i v takové záležitosti, jakou je porod novorozeněte. Třeba v Melanésii otec u porodu obvykle nebývá. My máme blíže spíš některým severoamerickým indiánům, kde muži ženám pomáhají. Vše kolem narození a poporodní péče proberou Martin Rychlík a Martin Soukup s prezidentkou Unie porodních asistentek Magdalénou Ezrovou. A dojde i na kultury, kde rodí muži. Nebo se tak alespoň tváří.

15. únor 2024 24:57

Oženit se s vlastní sestřenicí? O různých podobách manželství ve světě

Oženit se z lásky, nebo pro peníze? A s kolika manželkami nebo manželi vlastně uzavřít sňatek? S jednou nebo jedním jako u nás, nebo třeba se čtyřmi ženami jako v arabském světě? A zatímco co my novomanželům vložíme pár tisíc do obálky, Papuánci se rodině nevěsty skládají na kompenzaci. Uslyšíte, jakým konkursem prošla nevěsta pro japonského prince nebo jak se vyjednává cena za manželku v Africe. A dozvíte se také, kdo si vzal tu svou sestřenici.