• Podcasty
  • Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: Důchodová reforma. Problém na Bulovce. Korčok-Pellegrini. Lanovka na Bezdězu

Shodne se vláda s opozicí na zavedení druhého důchodového pilíře spojeného se státními investicemi? Co by mělo zajistit bezpečnost českých nemocnic? Jak se může stát, že dojde k záměně pacientů? Jak ostrá byla dnešní debata slovenských prezidentských kandidátů? A proč se gotický hrad Bezděz neobejde bez lanovky? Poslechněte si odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

19:50

Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře

Vydává: Český rozhlas

Komentáře, analýzy, rozhovory. Publicistický souhrn nejdůležitějších kauz dne.

Web

Dnes 19:57

Polední publicistika: Kompenzace škod pěstitelům. Balík pomoci pro Ukrajinu. Setkání modrých baretů

Do jaké míry by měl stát kompenzovat pěstitelům škody, které napáchaly letošní dubnové mrazy? Jak významnou injekci představuje pro Ukrajinu americký balík vojenské pomoci v hodnotě šesti miliard dolarů, který oznámil ministr obrany Lloyd Austin? A jaké vzpomínky provázejí v Českém Krumlově dnešní setkání tzv. modrých baretů, českých veteránů mírových misí OSN?

Včera 19:54

Odpolední publicistika: Černý kašel. Čínská podpora Ruska. Budoucnost Golfského proudu

Počty nakažených černým kašlem rostou. Co na to hygienici? Jak mohou Spojené státy přesvědčit Čínu, aby přestala podporovat Rusko? A co povzbudivého zjistili vědci o budoucnosti Golfského proudu, který výrazně ovlivňuje evropské klima?

Včera 20:15

Polední publicistika: Vyšetřování střelby na FF UK. Maďarsko a EU. Protesty na VŠ v USA

Kam se posunulo vyšetřování střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy? Jak si Maďarsko představuje spolupráci v Evropě i přes svůj odlišný pohled na agresi na Ukrajině? Proč se ve Spojených státech vyostřují protesty na vysokých školách proti americké pomoci Izraeli?

Před dvěma dny 19:49

Konec Langšádlové. Pěstitelé ovoce a mrazy. Kniha Životice Karin Lednické

Proč Helena Langšádlová končí jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace, když její spolustraníci, ostatní koaliční strany i vědecká veřejnost její práci většinou chválí? Musí se pěstitelé ovoce připravit na to, že jim budou podobné výkyvy počasí, jako zažíváme teď, ničit úrodu častěji? A o čem je kniha Životice Karin Lednické, jejíž audioverze z produkce Českého rozhlasu získala ocenění v anketě Audiokniha roku 2023? Poslechněte si odpolední publicistiku s Vladimírem Krocem.

Před dvěma dny 19:55

Polední publicistika: Škody na ovoci. Demise Langšádlové. Emisní povolenky. Poplatky v Benátkách

Jak se vyrovnávají se škodami, které na ovocných stromech způsobily náhlé mrazy, pěstitelé na jihu a západě Čech? Co znamená pro vedení Akademie věd ohlášený odchod ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové? Na co přesně půjdou peníze z emisních povolenek? A jak se projeví to, že Benátky ode dneška zpoplatnily vstup do města pro neubytované?

Před třemi dny 19:45

Odpolední publicistika: Vymáhání pokut. Novela zákona o zbraních. Budoucnost RTVS. Kajakář Hradilek

Jak se v EU zjednoduší vymáhání pokut za přestupky zahraničních řidičů? Co bude znamenat pro provozovatele střelnic a střelecké instruktory povinnost hlásit podezřelé chování klientů? Slovenská vláda schválila návrh nového zákona o televizi a rozhlasu. Jak to ovlivní nezávislost těchto médií? A kajakář Vavřinec Hradilek končí s reprezentací. Jaké jsou jeho další plány na vodě i mimo ni?

Před třemi dny 19:50

Polední publicistika: Výpověď bez udání důvodu. USA pomoc Ukrajině pošlou. Ztracený Klimtův obraz

Proč chtějí zaměstnavatelé do zákoníku práce výpověď bez udání důvodu a co na to odbory? Které zbraňové systémy a vybavení dostane Ukrajina díky schválené americké pomoci? A proč byl tak dlouho nezvěstný obraz Gustava Klimta, který by se dnes ve Vídni mohl vydražit za více než miliardu korun?

Před čtyřmi dny 19:47

Odpolední publicistika: Právo na opravu. Ukrajinci v branném věku. Léky na předpis na internetu

Co pro spotřebitele znamená právo na opravu, které schválil Evropský parlament? Proč ukrajinské ministerstvo zahraničí přestalo od úterka poskytovat konzulární služby Ukrajincům v branném věku, kteří žijí v zahraničí? A proč jsou lékárníci skeptičtí k návrhům o možnosti objednat si léky na předpis přes internet? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Před čtyřmi dny 20:03

Polední publicistika: Památník romského holokaustu v Letech. Špionáž německé krajní pravice

Jak se historie tábora pro Romy a Sinty v Letech u Písku odráží v novém památníku romského holokaustu? Má Alternativa pro Německo problém se špiony ve vlastních řadách a jak mohou tato podezření ovlivnit její šance v eurovolbách? A s jakými plány přichází do Dejvického divadla jeho příští umělecký šéf Jiří Havelka?

Před pěti dny 19:44

Odpolední publicistika: Jednání k reformě penzí. Kauza Mynář. Jaderné zbraně na polském území

Jak by se měla dál odvíjet diskuse o penzijní reformě po dnešní schůzce prezidenta Pavla a ministra Jurečky bez zástupců hnutí ANO? Jak vážně působí v kontextu jiných dotačních kauz obžaloba, kterou vznesl státní zástupce proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi? A jak rozumět vyjádření polského prezidenta Dudy před cestou do Washingtonu, podle kterého by se Polsko nebránilo rozmístění jaderných zbraní na svém území?