Mozaika
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Magnesia Litera 2024. Ceny si odnesli favoriti sázek na Knihu roku Machoninová, Torčík a Matějčková

Knihou roku se stala próza Hella Aleny Machoninové utvářející životní příběh české židovky Heleny Frischerové z fragmentů, vzpomínek i z jiných knih. Literu za prózu získal románový debut Rozložíš paměť Marka Torčíka. S prázdnou neodešla ani filozofka Tereza Matějčková oceněná Literou za publicistiku.

15:31

Mozaika

Vydává: Český rozhlas

Živě moderovaný proud kulturního zpravodajství a publicistiky.

Web

Dnes 04:54

Umění jako terapie. Group Therapy v této složité době potřebujeme všichni, říká ředitelka GHMP

Na křehkost demokracie a sílu autoritářských režimů, na terorismus a hrůzy války nebo na rozdílné postavení žen v současné Evropě, ukazuje nový výstavní projekt Galerie hlavního města Prahy. Výstava Group Therapy začala v Domě u Kamenného zvonu v Praze a my Vás jí provedeme s ředitelkou galerie a jednou z kurátorek Magdalenou Juříkovou.

Dnes 12:11

Malý, vysoký, tlustý i hubený. Ragby může hrát každý, říkají autoři stejnojmenné knihy

Sdílená radost, nadšení, respekt, týmový duch a disciplína. To jsou základní hodnoty sportu, který stojí na rychlosti, síle, komplexních dovednostech a tvrdých, leč přesto férových soubojích tělo na tělo. Právě svět ragby teď prostřednictvím řady rozhovorů, esejí, uměleckých fotografií a barevných ilustrací přibližuje stejnojmenná kniha nakladatelství Labyrint.

Včera 14:19

Pracovna: V ateliéru spisovatelky, ilustrátorky a copywriterky Marie König Dudziakové

Marie König Dudziaková (1987) vystudovala žurnalistiku na UK v Praze. Je spisovatelkou, ilustrátorkou a copywriterkou na volné noze. Dlouhodobě se zajímá o tetování, tělesné modifikace, propojování těla a technologie , piercing a kyberpunk.

Před dvěma dny 02:46

Prodej vstupenek na koncert Tisíc hlasů adventu spuštěn. K dispozici je jich jen omezený počet

Dva koncerty projektu Tisíc hlasů adventu byly přesunuty na nové časy. 22. prosince si sborové zpěváky a SOČR můžete přijít poslechnout v 16 a 20 hodin. Spuštěn byl i předprodej vstupenek on-line, na pokladně Obecního domu v Praze a v rozhlasové prodejně na Vinohradské ulici v Praze.

Před pěti dny 06:30

Cena prázdnoty. Proč má v prostoru města někdy největší cenu prázdný prostor?

V současné konzumní euroamerické společnosti jsme učeni, že v otázce materiálních statků platí čím více, tím lépe. Víc věcí, větší dům, víc domů. Spatřujeme v tom i reprezentaci úspěchu. Ve skutečnosti má ale někdy větší cenu prázdnota.

Před šesti dny 06:54

Evergreen i mladá krev. Audiokniha roku ocenila životopis Agathy Christie i akční mikulášský příběh

Absolutním vítězem cen Audiokniha roku za rok 2023 se staly memoáry královny detektivek, kterých se ujala herečka Alena Vránová v režii Michala Bureše. Nahrávka navíc bodovala i ve své kategorii jednohlasé četby. Několikanásobné ocenění získal i audioseriál podle novely Lukáše Csiscelyho Předvečer sv. Mikuláše v režii Petra Gojdy.

Před šesti dny 14:31

Mefisto Robert Mikluš: Hendrik Höfgen není jen záludný kariérista, hledám v něm i lidské stránky

Faustovský motiv podpisu smlouvy s ďáblem podmiňuje Klaus Mann ve svém románu Mefisto chorobnou ctižádostí. Hlavní hrdina, herec Hendrik Höfgen se kvůli ní zaprodá nacistické ideologii Třetí říše. Mannovo dílo se dočkalo nové dramatizace, kterou na prkna Státní opery v Praze uvedl režisér Marián Amsler. A interpret Mefista – Robert Mikluš, byl s námi ve studiu spolu s herečkou Pavlínou Štorkovou, která v inscenaci představuje jeho ženu Barbaru.

Před týdnem 04:53

Mordy i kuriozity na Starém Žižkově. Jak hříšní lidé města pražského inspirovali dnešní spisovatele?

Po úspěchu antologie povídek Krvavý Bronx zachycující zločiny brněnského Cejlu v 19. století, se vydavatelství Druhé město rozhodlo navázat podobným souborem z jiné lokality.

Před týdnem 12:40

Štěpánka Pučálková v Semperoper Dresden. V Kátě Kabanové je ženou, která si nenechá do ničeho mluvit

Na scéně Semperovy opery v Dráždanech má v neděli 28. dubna premiéru Janáčkova Káťa Kabanová. České pěvecké barvy bude hájit mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, která vytvoří roli Varvary.

Před týdnem 28:03

Pracovna: V ateliéru muzikanta, písničkáře, textaře, výtvarníka a blogera Jakuba Königa

Jakub König (1978) se narodil v České Lípě. Studoval scenáristiku na FAMU a později zakončil obor text a scénář na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Od roku 1994 je frontmanem kapely Obří broskev, se kterou vydal tři alba. Od roku 2011 se vydal na sólovou dráhu a vystupoval pod pseudonymem Kittchen v černě zbarvené masce kuchaře.