Návraty do minulosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Než Jan Neruda začal psát, pracoval jako účetní. Jeho tvorba měla velký vliv na světovou literaturu

Český básník, prozaik, novinář, dramatik, literární a divadelní kritik. Narodil se v červenci 1834 v Praze na Malé Straně jako syn vysloužilého dělostřelce a trafikanta.

02:00

Návraty do minulosti

Vydává: Český rozhlas

Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

Web

Dnes 01:44

Pro kubistické stavby Josefa Gočára jsou typické geometrické tvary. Později přešel k funkcionalismu

Český architekt a urbanista, který se proslavil svými kubistickými a funkcionalistickými stavbami. Narodil se v roce 1880 v Semíně u Přelouče.

Včera 02:02

Blaničtí rytíři: Legendy o rytířích čekajících v hoře na svou chvíli sahají až k dávným Keltům

Velký Blaník nedaleko Vlašimi je tajemnou horou. Podle pověsti v ní po staletí dřímá vojsko. Až bude náš národ v nejvyšší tísni, otevře se takzvaná Veřejová skála, rytíři uvnitř se probudí, pod velením svatého Václava vyrazí proti nepřátelům a všechny vyženou.

Před dvěma dny 01:56

Kdo byli tři mušketýři, kteří úspěšně narušovali nadvládu nacistů? Gestapo je přezdívalo tři králové

Řeč není o biblickém příběhu, ale o hrdinech protinacistického odboje za Protektorátu. Jmenovali se Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek.

Před třemi dny 02:08

Přesun kostela v Mostě o 841 metrů se plánoval mnoho let. Do pohybu ho uvádělo 8 hydraulických ramen

Historie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě sahá do 13. století. Na základech raně gotické baziliky, kterou roku 1515 zničil požár, vyrostl následně nový kostel v gotickém stylu.

Před čtyřmi dny 02:02

Juraj Jánošík se zapsal nejen do dějin filmu i divadla jako ušlechtilý lupič. Stejně ho pověsili

Juraj Jánošík, slavný slovenský lidový hrdina, se narodil ve vsi Terchová začátkem roku 1688. O jeho životě existuje jen málo jasně doložených faktů, většina příběhů s ním spojených pochází z lidového vyprávění.

Před týdnem 01:52

Čtyři pražské artikuly byly příliš radikální, než aby je koncil v Basileji přijal

Husitské hnutí se v průběhu let rozštěpilo do několika názorových proudů. Přesto bylo potřeba se shodnout alespoň na základních ideových obrysech.

Před týdnem 01:51

Umělým lidem říkej roboti, navrhl Josef Čapek svému bratrovi do dramatu R. U. R.

Josef Čapek byl český malíř, grafik a knižní ilustrátor. Narodil se 23. března 1887 v Hronově v Čechách a byl o tři roky starší než jeho bratr Karel Čapek.

Před týdnem 01:45

Zlatá stoka je významnou technickou památkou a důležitým prvkem třeboňské rybniční soustavy

Zlatá stoka je umělý kanál v Třeboňské pánvi napájející tamější rybniční soustavu. Propojuje rybníky na levém břehu Lužnice a měří okolo 50 kilometrů.

Před týdnem 01:57

Rozsáhlý komplex Pražského hradu se dostal do Guinessovy knihy rekordů

Symbol našeho hlavního města i české státnosti. Stojí na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou, kde bylo doloženo první osídlení už v období neolitu.