Příběhy z Vysočiny
Před týdnem

Poslechněte si podcast: V ovocném sadu ve Slavkovicích plodí spousta starých ovocných odrůd. Založil ho místní učitel

Právě v těchto dnech kvetou na okraji Slavkovic na rozlehlém pozemku desítky ovocných stromů. Některé z nich rostou a plodí už od doby, kdy tento sad založil místní učitel Josef Koněrza.

03:09

Příběhy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.

Web

Včera 02:54

Učitel a spisovatel Pavel Kryštof Novák sbírá obrazy, miluje motýly a vydává knihy

Vystudoval češtinu a dějepis na Masarykově univerzitě v Brně a téměř tři desítky let učil. Pavel Kryštof Novák má však za sebou také spoustu let psaní článků, časopisů i prodeje knih.

Před dvěma dny 03:13

Božejáci v červnu zahrají na festivalu Rock for People. Prozradili, že vsadí na tradici

Hasičská dechová kapela Božejáci letos slaví 120. narozeniny, a oslaví je opravdu netradičně. V polovině června zahraje na festivalu Rock for People. Pro všechny muzikanty je to velká výzva.

Před třemi dny 03:08

Jeden z posledních českých strojů z roku 2006 i klasický MIG 21 uvidíte v Leteckém muzeu v Koněšíně

Letecké muzeum v Koněšíně na Třebíčsku provozuje spolek nadšenců. V létě mají otevřeno od devíti do osmnácti hodin a návštěvníci si vedle letadel mohou prohlédnout i biotop pro obojživelníky nebo několik druhů zvířat, kterým se na pozemku dobře daří.

Před čtyřmi dny 02:57

U Tří srdcí v Bystřici nad Pernštejnem můžete zacvaknout zámek. Z lásky, pro radost, nebo s přáním

Díky jedné básni Karla Hynka Máchy už máme navěky spojeno, že první máj je lásky čas. V Bystřici nad Pernštejnem mohou zamilovaní navštěvovat romantické místo U Tří srdcí. Lavičku ve tvaru srdce doplňuje dlažba ve tvaru srdce, a na ní stojí třetí srdce.

Před pěti dny 02:53

Muzeum v Třešti má ve svých sbírkách skoro sto let starou příručku na psaní milostných dopisů

Milostný dopis dnes už možná ani neexistuje. Před sto lety ale určitě zamilovaní dopisy psali. A dokonce měli k dispozici návod, jak na to. Našli jsme ho v třešťském muzeu.

Před týdnem 03:03

Už jen do konce dubna budou docházku v jihlavské Modetě zaznamenávat píchačky

Příchod do továrny byl před desítkami let spojený s označením kartičky v přístroji zvaném lidově píchačky. Odborně jsou to docházkové kontrolní hodiny. Dnes už je nahradily elektronické přístroje, které údaje rovnou posílají do mzdového systému. My jsme ale ještě jedny funkční našli v Jihlavě. I když i těm už zvoní hrana.

Před týdnem 02:58

V jihlavské zoologické zahradě chovají speciální nelétající octomilky. Krmí jimi žabky pralesničky

Když nám doma nahnije nějaké ovoce, brzy kolem něj začnou létat malé mušky. Říká se jim octomilky, a v bytě je moc rádi nemáme, jsou otravné. A i když nekoušou, mohou přenášet nemoci. V jihlavské zoologické zahradě je dokonce sami chovají.

Před týdnem 03:06

Oblečení po čtyřech generacích z Dašovského mlýna se dochovalo na půdě

Předkové Marty Mastné, majitelky Dašovského mlýna, pocházeli ze Štěměch. Už její pra-prarodiče se vydali v 19. století na cesty za službou na různá místa po celé zemi, včetně Prahy. Jejich potomci se pak vrátili zpátky na Třebíčsko, aby zachránili rodinný majetek.

Před týdnem 03:06

Humpolecké závodiště se připravuje na mistrovství republiky v autokrosu

Už o tomto víkendu se na závodišti v humpoleckém Zálesí koná Mistrovství republiky v autokrosu. Na trať vyjedou vozy od dětských kategorií po královské divize v rámci Mistrovství zóny střední Evropy. Svou 51. sezónu pojede i nestor autokrosu Jaroslav Hošek. Jak se humpolečtí připravují? Zajeli jsme se tam podívat.