Radioporadna
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Jarní druhy pavouků i motýlů se chystají na námluvy. Svůj krátký život podřídí plození potomků

Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Co si ale představit pod pojmem štír? Určitě ne škorpiona, který u nás až na výjimky nežije.

19:06

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Do rozhlasové poradny zveme hosty z nejrůznějších oborů.

Web

Včera 18:38

Chlebíčkové inspirace: Použijte pečené maso, nakládané ryby i smaženou cibulku

Typicky české obložené chlebíčky vymyslel rodák z Ústí nad Orlicí Jan Paukert. Známá je historka o tom, jak příteli známého lahůdkáře Janu Skramlíkovi nevyhovovaly drobné jednohubky. Požádal Paukerta o něco aspoň na tři kousnutí, aby se člověk nasytil. A chlebíček byl na světě.

Před dvěma dny 21:07

České ZUŠ nemají v Evropě konkurenci. V květnu otevírají dveře novým talentům

Základní umělecké školství v České republice nemá v Evropě s výjimkou Slováků konkurenci. Přestože žáci chodí do „ZUŠky“ odpoledne po běžném vyučování, škola má vzdělávací program, žáci dostávají vysvědčení a dělají i postupové zkoušky, na základě kterých mohou pokračovat dál.

Před čtyřmi dny 18:00

Moderní kotle povinně už od 1. září. Kominík upozorňuje na nejčastější chyby

Na začátku září 2024 začne platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva, nejen v rodinných a bytových domech, ale také ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Cílem je zlepšit životní prostředí.

Před pěti dny 14:44

Rozhýbejte palec u nohy a uleví se vám, slibuje kraniosakrální terapeutka

Chodidla jsou velmi namáhanou a nepostradatelnou součástí našeho těla. Ne každý jim ale věnuje péči, kterou by si zasloužila. To zdůrazňuje i kraniosakrální terapeutka Lucie Ladia Zemanová, která doporučuje uvolňující masáž chodidel.

Před týdnem 18:44

Toužíte po typickém trojbarevném májovém kotěti? Pak zapomeňte na kocourka

Typická májová koťata jsou trojbarevná. Věděli jste ale, že trojbarevná koťata se rodí pouze v ženském vydání?

Před týdnem 17:46

Silný kašel vás může zavést až k fyzioterapeutovi. Jak správným dýcháním odstranit dušnost?

Nachlazení, rýma a silný kašel trápí v současné době naši populaci. Dlouhotrvající respirační onemocnění může vést k bolestem v oblasti žeber, šíjových svalů, dušnosti. Následky dokáže zmírnit fyzioterapie.

Před týdnem 18:31

Jak ulevit bolestem hlavy a kloubů? Uvařte si čaj z květů šeříku nebo tinkturu na potírání

Šeříky letos vykvetly o měsíc dřív. Jejich vůně je omamná. Pokud ale ochutnáte šeříkovou limonádu nebo čaj z květů šeříku, jejich typickou vůni neucítíte. Přesto nám zkušená bylinkářka Radka Svatošová doporučila malou šeříkovou ochutnávku. Květy šeříku jsou totiž velmi léčivé a jednoduché na přípravu. A to jak v čerstvém, tak v sušeném stavu.

Před 2 týdny 14:35

Jak digitálně dozrát v pokročilém věku? V pardubické Sféře vás to naučí

Počítače a chytré telefony patří k mladým lidem, říká se, že se už narodili s myší v ruce. Někteří senioři se ale s digitálním prostředím jen velmi těžko smiřují.

Před 2 týdny 16:28

Ptačí námluvy vrcholí. Slavice jdou po zpěvu, vlaštovky zajímá délka ocásku

Libor Praus jezdí do práce každý den na kole. Jeho cesta vede z Bohdanče na pardubický zámek, kde pracuje jako ornitolog pro Východočeské muzeum Pardubice.