Zahrádkářské tipy
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Mrazy uplynulých nocí se nepěkně podepsaly na našich zahradách. Bude letos nějaká úroda?

To je otázka, kterou si asi pokládá každý z nás, kdo něco pěstuje. Obcházíme zahrady a nevíme si rady. Co má ještě šanci, jak to poznáme? Jak se o pomrzlé stromy, keře nebo zeleninu postarat? Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář říká:

06:25

Zahrádkářské tipy

Vydává: Český rozhlas

Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.

Web

Před třemi dny 02:42

Plot jedovatější než soused. Který keř je jedovatý jen lehce a který významně?

Živý plot z jedovatých keřů, to zní jako protimluv. Ale pravdou je, že do takzvaných živých plotů občas vysazujeme keře, jejichž plody bychom rozhodně neměli ochutnávat. Většina z nich nechutná ani ptákům. Jedovatost souseda se mnohdy dá potlačit zjištěním, že máme nějaké společné zájmy. Nad jedovatostí keřů vyzrajeme tím, že o nich budeme mít dostatek informací. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Před 2 týdny 02:54

Slunéčko nebo česnek: zabijáci v zahradních službách

V boji proti chorobám a škůdcům ovoce, zeleniny nebo polních kultur jsme v dobách nedávno minulých spoléhali spíše na produkty chemických laboratoří, na organické i anorganické látky. Dnes je spektrum pomocníků daleko širší. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Před 3 týdny 03:06

Vytvořte si zahradu nastojato. Jaro je vhodnou dobou pro vysazení vertikálních zahrad

Venkovní zelená stěna má nejen estetickou funkci. Pokud je rozměrnější, může snížit vnitřní teplotu budovy v létě a v zimě naopak zvýšit účinnost zateplení. Vyberte konstrukci nejvhodnější pro vaši stěnu, zvolte správné rostliny, nezapomínejte na zálivku a živiny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

5. duben 2024 03:22

V časném jaru mají hajní rostliny naspěch. Musejí vykvést dřív, než se stromy obsypou listy

Hajním rostlinám říkáme také hajničky a abychom se z nich mohli radovat, nemusíme vlastnit les. Stačí pár listnáčů, které rostlinky ochrání před přímým sluncem a zároveň poskytnou dostatek světla v období růstu, dobrou půdu a živiny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

29. březen 2024 03:06

Z čeho vyrobit pomlázku na poslední chvíli a jak obarvit vajíčka přírodní cestou

Velikonoce jsou tu, letos už na konci března. A tak jste možná nestihli nařezat včas vrbové proutky na pomlázku. Nevadí, zkuste jiný materiál. V pomlázce vyrobené na poslední chvíli je sluníčko, energie mízy a jara. A máte-li dostatek trpělivosti, k barvení vajíček použijte kurkumu, červenou řepu nebo červené zelí. Barvení se stane dobrodružstvím. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

22. březen 2024 03:15

Ochrana ovocných stromů před jarními mrazíky se musí aplikovat dva dny před jejich nástupem

Jarní mrazíky dělají ovocnářům těžkou hlavu. Teď ubližují především meruňkám. Stromy je nutné ošetřit včas. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

15. březen 2024 03:07

Milujete maliny a ostružiny, ale nemáte zahrádku? Nevadí, pěstujte je na balkoně

Malá zahrádka, terasa nebo dokonce balkon jsou vhodné pro pěstování drobného i většího ovoce. Ovocné kultury totiž nejsou nijak výrazně náročné na plochu, ve které rostou. Výsadba na balkonech, které lze docela snadno chránit před mrazíky a nočním chladem, je dobrá i v tom, že rostliny se zde mohou probouzet dřív, než v zahradě, a přinášet časnější sklizeň. Nesmíme je ale nechat strádat nedostatkem vody a výživy. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

8. březen 2024 03:34

Ibišku schnou a padají listy, orchidejím opadala poupata. Co děláme špatně?

Ibišky jsou poměrně intenzivně rostoucí keře. Když je nehnojíme, musí přesunovat živiny z nejstarších listů do těch na vrcholu. Podobné je to u fíkusů. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

1. březen 2024 03:16

Angínovník, rýmovník a kýchavice. Která z rostlin nám může pomoci a které se obloukem vyhnout?

Trvalka, pokojovka a jedovatá rostlina. Listy jedné můžete žvýkat, z listů druhé si připravit sirup, ale na tu třetí se raději dívejte jen z dálky. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.