Zprávy z jižních Čech
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zhnědlé plody meruněk a zčernalé květy třešní a jabloní. Ovocnáři sčítají škody, které způsobil mráz

Na jihu Čech klesaly v uplynulých dubnových dnech teploty k pěti stupňům pod nulou. Škody tak sčítají další zemědělci a ovocnáři. Mrazy poničily třeba část budoucí úrody ovocných sadů v Krtelích na Prachaticku.

02:38

Zprávy z jižních Čech

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zpravodajské bloky obsahující ty nejnovější události a zajímavosti z jihu Čech.

Web

Včera 02:50

Zemědělci v traktorech jezdí na polích slalom. Pomáhají tak chránit ohrožené čejky chocholaté

Zemědělci a ornitologové na Českobudějovicku spolupracují na záchraně čejky chocholaté. Tento pták z naší krajiny postupně mizí. Ochranáři proto hnízda čejek označují tyčemi – a traktory a další zemědělské stroje se jim při jarních pracích vyhýbají.

Před dvěma dny 02:43

Na řece Vltavě začala plavební sezóna. Přístav v Českém Vrbném u Budějovic má opět vyprodáno

Přesunout ze souše na vodu, zkontrolovat řízení a vyplout. Tento rituál právě absolvují majitelé lodí. Na úseku řeky Vltavy mezi přehradou Orlík a Českými Budějovicemi tradičně v úvodu května začíná plavební sezóna. Podobně jako v předchozích letech, i letos má přístav České Vrbné na okraji krajského města místa pro dlouhodobá stání na celý rok obsazená.

Před třemi dny 01:50

Po čtyřech měsících lidé mohou na Lazebnický most v Krumlově. Dál je nutné opravit most u parku

Turisté, obyvatelé, ale i auta můžou znovu využívat Lazebnický most v Českém Krumlově. Kulturní památka má za sebou kompletní rekonstrukci za více než 30 milionů korun. Zpřístupnění spojnice mezi centrem a zámkem přivítali po čtyřech měsících především místní podnikatelé.

Před třemi dny 02:16

Čápi hnízdí na komíně školy v Bavorově na Strakonicku. Díky kameře je lidé mohou sledovat zblízka

O čtyři vajíčka pečují čápi na komíně základní školy v Bavorově na Strakonicku. Nově to můžou žáci a další zájemci sledovat zblízka. Tamní učitel se svými přáteli totiž nainstaloval k čapímu hnízdu kameru.

Před čtyřmi dny 01:54

Jak ošetřit kotník a co dělat, když je někdo v bezvědomí. Žáci soutěžili v poskytování první pomoci

Několik zraněných a kolem nich skupinky mladých zdravotníků, kteří řeší bezvědomí, popáleniny nebo krvácení. Tenhle obrázek se naskytl návštěvníkům českobudějovického výstaviště, kde Český červený kříž uspořádal soutěž v poskytování první pomoci pro žáky základních škol a víceletých gymnázií.

Před čtyřmi dny 02:41

Velkou výstavu o Janu Žižkovi otevřelo Husitské muzeum v Táboře. Autoři cílí hlavně na děti

Hrdina a boží bojovník, nebo padouch, mordýř a násilník? Různé pohledy na Jana Žižku z Trocnova přináší nová velká výstava v Husitském muzeu v Táboře. Vznikla k 600. výročí úmrtí slavného vojevůdce.

Před pěti dny 03:01

Postavit májku tradičním způsobem bez techniky je dřina. Každý rok to poznají obyvatelé Doudleb

Lano, svázané tyče a sehraná parta jsou zapotřebí k stavění májky tradičním způsobem. V Doudlebech na Českobudějovicku ho ještě neopustili. V obci se vždy najdou dobrovolníci, kteří v poslední dubnový den napnou svaly a společnými silami máj ozdobí a vztyčí, nepomáhá jim přitom žádná technika. Povedlo se jim to i letos.

Před pěti dny 02:57

Nový domov seniorů v Jindřichově Hradci shání zaměstnance. Nabízí proto vlastní rekvalifikační kurz

V Jindřichově Hradci se letos v září otevře nový Domov seniorů Bobelovka. Péči nabídne přibližně stovce klientů. Budoucí pečovatelé a další zaměstnanci ale chybí, a tak provozovatel vypsal výběrové řízení.

Před pěti dny 02:09

Na kolejích se objeví nové motorové vlaky RegioFox. V prvních z nich už České dráhy školí strojvůdce

Rychlejší, bezpečnější a komfortnější budou nové motorové vlaky RegioFox, které letos začnou jezdit na vybraných tratích v celé zemi. České dráhy tak pokračují v obnově a modernizaci vozového parku, do které jen loni investovaly téměř 11 miliard korun. Aktuálně už jsou v provozu první čtyři RegioFoxy určené ke školení strojvůdců.

Před šesti dny 02:40

Kůrovec se připravuje na rojení, v lesích po celém Česku lesníci rozmístili téměř sto tisíc pastí

Kůrovec je letos aktivní už na konci dubna, je to důsledek teplého počasí. Rojení se naplno očekává zhruba za čtrnáct dnů. Lesníci proto v lesích po celém Česku připravili téměř sto tisíc pastí.