Zprávy z Vysočiny
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Dostupnost dětské psychiatrické péče se zhoršuje. Na léčbu čekají mladí pacienti i několik měsíců

Sehnat na Vysočině dětského psychiatra je čím dál větší problém. Zatímco pacientů přibývá, těch, kteří jim můžou pomoct, je čím dál méně.

02:26

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 01:41

Další lidé v Jihlavě si musejí zvykat na nový systém parkování, modré zóny se rozšiřují ke hřbitovu

Počet aut v Česku stoupá. Například v Jihlavě podle dat tamního magistrátu přibude každý rok okolo 700 registrovaných vozidel. I proto vedení města neustále rozšiřuje oblasti, kde se nedá zaparkovat zadarmo.

Dnes 01:46

Maximálně 40 kilometrů v hodině – Nové Město na Moravě uvažuje o plošném snížení rychlosti

Vedení Nového Města na Moravě přemýšlí, že po celém městě sníží maximální povolenou rychlost na 40 kilometrů v hodině. Jedině tak by prý přimělo řidiče jezdit padesátkou.

Včera 02:23

Zatím neznámá šelma zaútočila na stádo ovcí v Olešence u Přibyslavi, čeká se na výsledky testu DNA

Ochránci přírody vyšetřují útok neznámé šelmy na stádo ovcí v Olešence u Přibyslavi. Dva chovné berany v ohradě napadl pes nebo vlk. Agentura ochrany přírody a krajiny se teď i za pomoci genetických testů snaží zjistit totožnost šelmy.

Včera 02:20

Pojízdné prodejny jsou na vesnicích stále v kurzu. Nákupu z dodávky využívají hlavně starší lidé

I v konkurenci supermarketů, internetových obchodů a dovážkových přežívají i pojízdné prodejny. Zboží zaváží především do malých obcí, které nemají vlastní obchod.

Včera 01:42

Na základně v Náměšti nad Oslavou si lidé vůbec poprvé mohli prohlédnout nové americké helikoptéry

Bojové ukázky, vzdušná akrobacie, množství letecké i pozemní techniky. Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou včera po šesti letech uspořádali den otevřených dveří.

Včera 02:58

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum u Rožné kvůli těžbě lithia

Nedaleko území, kde se po desetiletí dolovala uranová ruda, by mohla výhledově začít i těžba lithia. Stát povolil průzkumné území u Rožné na Žďársku, o které žádala soukromá firma.

Před dvěma dny 02:05

Mezi Vlkovem a Křižanovem na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje začala velká modernizace trati

Na železniční trati mezi Vlkovem a Křižanovem na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje oficiálně začala roční modernizace. Úsekem proto teď neprojedou žádné vlaky. A to i přesto, že pravomocně o takzvaném nickolejném provozu ještě úřady nerozhodly.

Před dvěma dny 01:43

Každý průjezd se počítá. V Lukách nad Jihlavou usilují o peníze na stavbu nového chodníku do Otína

Obce a města většinou usilují o co nejklidnější dopravu. V Lukách nad Jihlavou v současné chvíli ale potřebují, aby jim po silnici do místní části Otín projelo denně co nejvíc aut. Každý průjezd se počítá.

Před dvěma dny 02:15

Cyklostezku z Přibyslavi do Sázavy pravidelně projíždí zametací četa

Oblíbenou stezku vedoucí v trase bývalé železniční trati z Přibyslavi na Sázavu ročně projedou desetitisíce lidí na kolech a kolečkových bruslích. Aby měli cestu co nejpříjemnější a nejbezpečnější, uklízí ji přibyslavská technická četa.

Před třemi dny 00:34

Rozsáhlý lesní požár likvidují hasiči u Horní Cerekve na Pelhřimovsku

Hasiči u Horní Cerekve na Pelhřimovsku bojovali v úterý s rozsáhlým lesním požárem. Oheň zachvátil plochu přibližně šesti fotbalových hřišť, uhasit se ho podařilo večer.