Zprávy z Vysočiny
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Záchranné stanice pro zvířata začínají přijímat první mláďata, ne všechna ale pomoc lidí potřebují

Záchranné stanice pro raněná a opuštěná zvířata začínají přijímat mláďata. Třeba v Pavlově na Havlíčkobrodsku už mají v péči malé zajíce, veverky i první zástupce ptactva.

02:21

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 02:09

Dělníci začínají stavět přeložku nedaleko žďárského nádraží. Před nimi na místo míří archeologové

Ve Žďáře nad Sázavou začala stavba přeložky, která nedaleko nádraží spojí dvě hlavní silnice – jihlavskou a brněnskou. Ještě než 700 metrů dlouhá silnice vznikne, zamíří na místo archeologové.

Dnes 02:25

Na Vysočině žilo na konci loňského roku 30 tisíc cizinců, domov tu našli lidé z Chile i Kalifornie

Ke konci roku 2023 žilo na Vysočině 30 tisíc cizinců, což je asi o dva a půl procenta méně než v předchozím roce, kdy vrcholila uprchlická vlna z Ukrajiny. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu.

Včera 01:58

Komunitní zahrada, koncerty i výměnné bazary – u městského nádraží v Jihlavě opět ožívá Silo

Komunitní spolek Silo v Jihlavě zahajuje svou druhou sezonu. Kvůli nepříznivému počasí o týden později, než bylo původně v plánu.

Včera 01:57

Zimní stadion v Havlíčkově Brodě je bez ledové plochy. Dělníci ji postupně odkryli až na původní zem

Místo ledové plochy je teď na stadionu v Havlíčkově Brodě velká díra. Dělníci postupně odváží zbytky suti a hlíny, aby mohli začít s vybudováním nového ledu. Ten bude užší, aby odpovídal rozměrům NHL.

Před dvěma dny 01:41

Další lidé v Jihlavě si musejí zvykat na nový systém parkování, modré zóny se rozšiřují ke hřbitovu

Počet aut v Česku stoupá. Například v Jihlavě podle dat tamního magistrátu přibude každý rok okolo 700 registrovaných vozidel. I proto vedení města neustále rozšiřuje oblasti, kde se nedá zaparkovat zadarmo.

Před dvěma dny 01:46

Maximálně 40 kilometrů v hodině – Nové Město na Moravě uvažuje o plošném snížení rychlosti

Vedení Nového Města na Moravě přemýšlí, že po celém městě sníží maximální povolenou rychlost na 40 kilometrů v hodině. Jedině tak by prý přimělo řidiče jezdit padesátkou.

Před třemi dny 02:23

Zatím neznámá šelma zaútočila na stádo ovcí v Olešence u Přibyslavi, čeká se na výsledky testu DNA

Ochránci přírody vyšetřují útok neznámé šelmy na stádo ovcí v Olešence u Přibyslavi. Dva chovné berany v ohradě napadl pes nebo vlk. Agentura ochrany přírody a krajiny se teď i za pomoci genetických testů snaží zjistit totožnost šelmy.

Před třemi dny 02:20

Pojízdné prodejny jsou na vesnicích stále v kurzu. Nákupu z dodávky využívají hlavně starší lidé

I v konkurenci supermarketů, internetových obchodů a dovážkových přežívají i pojízdné prodejny. Zboží zaváží především do malých obcí, které nemají vlastní obchod.

Před třemi dny 01:42

Na základně v Náměšti nad Oslavou si lidé vůbec poprvé mohli prohlédnout nové americké helikoptéry

Bojové ukázky, vzdušná akrobacie, množství letecké i pozemní techniky. Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou včera po šesti letech uspořádali den otevřených dveří.

Před třemi dny 02:58

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum u Rožné kvůli těžbě lithia

Nedaleko území, kde se po desetiletí dolovala uranová ruda, by mohla výhledově začít i těžba lithia. Stát povolil průzkumné území u Rožné na Žďársku, o které žádala soukromá firma.