Zprávy ze Severu
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Ve Vaňově by do pěti let mohlo začít vznikat nové přístaviště

Do pěti let by mohla v ústeckém Vaňově začít stavba nového přístaviště. Vyplývá to z plánů Ředitelství vodních cest, které je ve čtvrtek 25. dubna představilo obyvatelům čtvrti krajského města. Lidé z Vaňova při veřejném projednání plány uvítali. Chtějí ale, aby se o lokalitu zajímalo víc i přímo krajské město.

02:07

Zprávy ze Severu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a severu Čech.

Web

Dnes 02:07

Přátelé Soběchleb pátrají po zmizelých drobných sakrálních památkách

Pátrání po drobných sakrálních památkách zavedlo Dagmar Břehovskou ze spolku Přátelé Soběchleb až do Cítolib na Lounsku. Našla tam sochu, která stávala u silnice nedaleko Liběšovic u Žatce.

Včera 01:55

Na Chmelfestu v Žatci letos poprvé mávali vlajkami na komínech. Uctili tak zápis na seznam UNESCO

Žatec má za sebou 23. ročník jarního festivalu chmele a piva. Letošní Chmelfest byl prvním, který město zažilo po zápisu na seznam UNESCO. I proto program obohatilo mávání vlajkami na vysokých chmelařských komínech.

Před třemi dny 01:54

Žatec se opět pokouší prodat památkově chráněnou budovu bývalého Dreherova pivovaru

Žatec nabízí k prodeji takzvaný Dreherův pivovar. Záměr odsouhlasili na posledním jednání radní města. Souhrnná plocha pozemků je kolem devíti hektarů a soubor budov je památkově chráněný.

Před třemi dny 01:58

Novosedlice a Teplice se snaží odstranit reklamní smog ze svých veřejných prostranství

Reklamní smog začíná vadit obyvatelům i vedení některých měst a obcí. V Novosedlicích na Teplicku se rozhodli prověřit smlouvy a s majiteli 20 poutačů se domluvit na jejich ukončení. Vedení obce přitom zjistilo, že některé reklamy stojí na obecních pozemcích bez povolení nebo jim už smlouva skončila.

Před čtyřmi dny 01:56

Ústecký dopravní podnik zatím výraznější problémy kvůli číslování linek neeviduje

V Ústí nad Labem 2. května poprvé v pracovní den vyjely autobusy a trolejbusy podle nových jízdních řádů a s novými čísly linek. Podle dopravního podniku mají delší linky a přímá spojení lépe reagovat na požadavky cestujících.

Před čtyřmi dny 01:41

Fotograf Jan Saudek poprvé vystavuje v Teplicích. Průřez jeho dílem je k vidění v městské galerii

Věhlas teplického Zahradního domu přivedl do města výstavu fotografií Jana Saudka. Fotograf při zahájení výstavy uvedl, že v Teplicích nikdy dřív své dílo nevystavoval. Teď se sem dostal právě na doporučení umělců, které zaujal prostor městské galerie u teplického zámku.

Před čtyřmi dny 02:27

Státní maturitní zkoušky jsou tady. Začínají didaktickým testem z matematiky nebo cizího jazyka

Státní jednotná část maturit začala 2. května v 8:00 didaktickým testem z matematiky. Odpoledne maturanty čeká didaktický text z cizího jazyka. V pátek 3. května pak studenti podstoupí jednotný test z českého jazyka.

Před čtyřmi dny 02:23

Pro 80 tisíc maturantů začala 2. května státní maturitní zkouška z matematiky a cizího jazyka

Státní jednotná část maturit začala v 8 hodin ráno didaktickým testem z matematiky. Odpoledne maturanty čeká didaktický text z cizího jazyka. V pátek 3. května pak studenti podstoupí jednotný test z českého jazyka.

Před pěti dny 02:08

Na 150 historických aut a motocyklů prvního května zahájilo v Ústí nad Labem letošní sezónu veteránů

V Ústí nad Labem jste prvního května mohli potkat desítky starých automobilů a motorek. Auto moto klub Česká brána připravil prvomájovou spanilou jízdu, podle organizátorů dorazilo na 150 historických vozidel. Akce byla zároveň začátkem veteránské sezóny na Ústecku.

Před pěti dny 00:21

Park Střed v Mostě se po dvou letech otevřel veřejnosti

Park Střed v Mostě se prvního května po dvou letech otevřel veřejnosti. Za jeho revitalizaci město zaplatilo sto čtrnáct milionů korun. Z toho pětadvaceti miliony přispěla Nadace Proměny Karla Komárka. Dalších čtyřicet milionů by mohl Most získat formou dotace. V parku najdou lidé některé prvky z minulosti i řadu novinek.